Šokolaadised / tavalised kookose-banaanimuffinid

Nii kaua, kuni ma olen vegan olnud, olen ma püüdnud leida sellist enda ja oma firmamärgilist muffinit. Olen igasuguseid proovinud, aga need pole sellised, mille üle tunda ülimat uhkust. Üks päev ma mõtlesin, et ma tahaks ikkagi sellist muffinit, mis maitseks nii hästi, et ei suudaks söömist lõpetada. Samas ma tahtsin, et see oleks tehtav koduste vahenditega, et ei peaks spetsiaalselt poodi jooksma ja et see oleks ka rahakotile sõbralik. Kuna ma armastan banaane, siis ma teadsin, et banaan saab seal sees olema. Lisaks on see hea siduja ning taskukohane ka kui osta rohkem. Lõpuks ma otsustasin, et banaanist saabki selle retsepti kuningas. Edasi jooksis see retsept kuidagi ise kokku. Selle retsepti kohta võib öelda, et lihtsuses peitub ilu. Koostisosasid on vähe, aga maitseb justkui oleks kulutatud siia rohkem raha ning aega, kui tegelikkuses. Lisaks on need ka gluteenivabad (mis ei tähenda, et neid ei või ka teha ntks muude jahudega, kindlasti võib). Need sobivad vahepalaks, kui ka hommikusöögiks ning miks mitte ka magustoiduks. Maitsvad, suussulavad ning iga banaanihullu maitsemeeli paitav! 😊

Kui rääkida näiteks kookosjahu plussidest, siis selleks on kindlasti rohke kiudaine rikkus. Samas on seal süsivesikuid vähem, kui gluteenijahudes. Niiet see on ülihea alternatiiv ning ta pole ka hinna poolest hullumeelselt kallis (kui ntks võrrelda mandlijahuga). Samas tuleb olla kookosjahuga teadlik, et talle on vaja kindlasti rohkem siduvat ainet, sest selles puudub gluteen. Samuti on kookosjahus küllaldaselt mangaani, mis on näiteks hea veresuhkru tasakaalus hoidmisele. 
Banaanis on looduslikud suhkrud ning samuti on see väga kiudainerikas. Banaanis on samuti mangaani ning ka kaaliumi. Lisaks katab see ka C-vitamiini ja B6 vitamiini vajadusi. Seega on tegu ühe ülimalt mõnusa kombinatsiooniga selleks, et saada mõnusat ja maitsvat energiat. 👊💪

Šokolaadised / tavalised kookose-banaanimuffinid (u 8-10 tk)

  • 5-6 küpset banaani (tooretega ei soovitaks teha, siis see ei jää lihtsalt nö õige)
  • pool tassi taimset piima
  • pool tassi kookosjahu
  • pool tassi kookoshelbeid
  • o,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl maisitärklis
  • 1 sl chia seemneid
  • 2 sl kookossuhkur (magustaja on soovituslik, kes armastab vähem magusamat, siis piisab banaanide magususest)
  • 2-3 sl toorkakaod
  • tumedat šokolaadi (veganitele sobilik)

Vala kaussi jahu, küpsetuspulber, maisitärklis, kookossuhkur ja kui teed šokolaadiseid, siis ka kakao ja sega kõik kuivained kokku. Koori banaanid ja aseta blenderisse. Lisa piim ning blenderda mõnusaks banaanismuutiks. Vala kuivained ja banaani-piimasegu kokku. Otsi välja oma muffinivormid ning aseta möks vormidesse, Ahi 180-200 kraadi juurde. Kookosjahu ei taha väga suurt kuuma, seega 200 C on kindlasti maksimum. Ahjus võiksid need olla umbes 25-30 minutit. Oleneb ahjust, Kindlasti jälgida, sest ahjud on erinevad. 
Ahjust välja võttes kindlasti muffinid täiesti maha jahutada, sest nagu ma eespool mainisin kookosjahus pole gluteeni ning soojalt võivad need laguneda. Mina armastan peale sulatada ka šokolaadi. Seekord katsetasin valget šokolaadi, aga harjumuspärasem on kindlasti tumedam. Kui šokolaad on peale nõrutatud, panen ma muffinid külmkappi. Mõne tunni pärast on need valmis mugimiseks. 
*kui tahad proovida korraga nii tavalisi, kui ka šokolaadimaitselisi, siis tee alguses taigen tavaline. Lisa kakao hiljem kui taigen on valmis ning tavalised muffinivormidesse juba ära pandud. 

Head maiustamist ja aitäh, et hoolid oma tervisest! 💚

Comments

Popular Posts